Monthly Archives: november 2014

Missie geslaagd; van huidcel naar hersencel in 3 simpele stappen

Ongeveer een jaar geleden kreeg ik Alzheimer Nederland beurs voor talentvolle onderzoekers om Alzheimer-onderzoek te doen in één van de meest vooraanstaande Alzheimer’s labs van de wereld, het lab van Prof. Goldstein in San Diego, V.S. Inmiddels, een jaar verder, heb ik ontzettend veel geleerd en is het tijd om eens terug te kijken naar het afgelopen jaar. Wat waren de originele doelstellingen? En hoever zijn we al gekomen?

San Diego is een geweldige stad om te wonen. Het ligt aan het strand, in de buurt van vele schitterende natuurgebieden en het weer is altijd fantastisch. Tel daarbij op dat de universiteit één van de leiders op het gebied van levenswetenschappen is, en je hebt een fantastische mix om hier te aarden. Het belangrijkste aspect van mijn verblijf hier is natuurlijk de wetenschap en ik probeer dan ook zoveel mogelijk dingen te leren en te onderzoeken. In mijn beurs stelde ik mij twee grote doelen;

  • Het leren van nieuwe stam-cel technieken waarmee je hersencellen kunt maken
  • Een oorzaak vinden voor het ontstaan van Alzheimer in deze hersencellen

In mijn vorige blogs kon je lezen hoe ik probeerde om huidcellen van Alzheimer patienten om the programmeren naar stamcellen. En goed nieuws, inmiddels hebben we in het lab stamcellen, en zelfs hersencellen van deze patiënten groeien!!

van stamcel naar neuron